Hei,
Minut kutsuttiin mukaan asuinalueeni vaalipaneeliin sunnuntaina 23.5. klo 15–16. Vaalipaneelin kutsu lähetettiin facebookin tapahtumissa alueeni ryhmiin sekä mainostin sitä myös omalla henkilökohtaisella sivulla sekä poliittisen profiilini puolella. Tapahtuman otsikko oli "Tavoitteena maailman toimivin kaupunki - mutta kenelle ja miten?".
Facebook-tapahtuman kutsu |
Kuntavaalipaneelin otsikko viittasi Helsingin kaupungin käyttämään markkinointisloganiin "maailman toimivin kaupunki". Aiheena paneelissa oli kaupungin palvelut ja tilat, koulutus, rakentaminen ja ympäristö sekä liikenne. Olimme saaneet paneelin teemat tietää etukäteen ja valmistelinkin aiheisiin liittyviä vastauksia. Kaikkea en ehtinyt paneelissa puhua lyhyen ajan vuoksi, joten ajattelin kirjata ne tähän blogiini talteen. Tilaisuus toteutettiin Zoomilla.
VAALIPANEELIN ALOITUS
Vaalipaneeli alkoi lyhyellä paneelin vetäjän Venla Virkamäen esittelyllä sekä paneelin sääntöjen kertauksella. Olimme saaneet myös ne etukäteen, jolloin tiesimme että puheaika on rajattua. meinasin heti alussa jo lipsua puheajastani - kun vauhtiin pääsin. Tämä on hyvin tyypillistä poliitikolle. Poliitikoissa arvostetaan pitkien lauserakenteiden taitajia. Sen jälkeen oli meidän vuoro esittäytyä.
ESITTELYNI PANEELIA VARTEN
Hei - ja tervetuloa minunkin puolesta Asukastalojen vaalipaneeliin!
Olen Ilona Törmikoski ja oman asuinalueen aktiivi, Helsingin demarien - Vanhankaupungin demarien - kuntavaaliehdokas. Lyhyesti: Olen osaava muotoilualan ammattilainen, perustanut perheeni ja tehnyt työtä Helsingistä käsin koko Suomeen ja globaaleissakin projekteissa. Helsinki on kaupunki, jossa on ilo oppia, asua, tehdä työtä - ja rakennetaan kestävä tulevaisuus!
Yksi keskeinen näkökulma: Olen Helsinkiin muuttanut, olen itse muuttanut Helsinkiin Oulusta jo vuonna 1990, kun pääsin opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun sisustusarkkitehtuuria ja huonekalusuunnittelua. Olen todella onnellinen saamastani koulutuksestani, teen unelmatyötäni! Mutta asuminenhan Helsingissä on kallista, ja tällä hetkellä perheeni kanssa asutaan alueen asukastaloihin kuuluvassa hitas-asunnossa.
Minkä takia olen lähtenyt kuntavaaliehdokkaaksi? Minulle on tärkeää turvallinen ja sujuva arki sekä arjen turvaverkko, johon kuuluu toimivat koulutus- ja terveyspalvelut sekä virkistystä tarjoava lähikaupunkiympäristö sekä yhteisöllisyys. Helsinki on onneksi yksi nuorisoystävällisimpiä kulttuurikaupunkeja tiloineen ja tapahtumineen; kaupunkitapahtuma-aiheesta myös tein maisterin lopputyöni.
Viime vaaleissa 2017 ykkösteemani oli terveydellisistä syistä "Homekoulut kuntoon". Omat lapseni opiskelevat vieläkin muotoilupainotteisessa Arabianrannan peruskoulussa, ja siellä oli vakavia sisäilmaongelmia maaperän ja rakentamisen laadun takia; rakennus on nyt korjattu, mutta vieläkin koulun lähellä on parakkeja, joissa osa opiskelusta järjestetään tilojen puutteiden vuoksi. Eli kyllä laadukkaiden koulutilojen rakentamisessa on vieläkin haastetta! Olisi hienoa, että lähikoulu olisi kaikilla ylpeyden aihe myös arkkitehtuurin ja tilojen detaljien osalta!
Olen saanut toimia viime Kuntavaalien 2017 jälkeen luottamustehtävässä rakennukset ja yleiset alueet jaostossa varamiehenä, jossa päätetään ja valmistellaan kaupunkiympäristön kehittämisen liittyviä asioita. Minulle tärkeää on, että ympäristö on terveellinen ja infra toimii – ja että lähellä säilyvät kaikenikäisille liikuntamahdollisuudet, koulut, terveys- ja kulttuuripalvelut - ja tietenkin myös TYÖ.
Paneelin aikana laitoin myös lyhyen esittelyni chattiin. Alkuhöpinöiden jälkeen pääsimme varsinaiseen asiaan.
1. kierros aiheena Kaupungin palvelut
Ensimmäinen väite koski hoitohenkilökunnan palkkojen nostoa. Kaikki kannatti tätä.
Meillä on pula elintärkeillä aloilla työskentelevistä sairaanhoitajista, varhaiskasvatuksen opettajista ja mutta myös mm. nuoriso-ohjaaja-ammattilaisista. Asuntojen– sekä myytävien että vuokrattavien– hinnat Helsingissä ovat riistäytyneet käsistä ja tilalle on tullut jatkuva pendelöinti. Tälle pitäisi keksiä ratkaisuja. Näen, että palkkojen nostaminen sekä asuntopolitiikka on tärkeitä rekrytointikeinoja. Helsingin asuminen on kallista ja emme halua, että nämä elintärkeät ammattilaiset pendelöivät Helsingin ja lähikuntien välillä.
Toinen väite koski kaupungin tilojen antamista ilmaiseksi urheiluseurojen ja harrasteryhmien käyttöön. En suoraa kannattanut tätä vaan varauksin. Olen aiemmin kannattanut ja ehdottanut koulujen laajempaa iltakäyttöä, mutta tätä ei ole kannatettu kasvaneisiin huoltokustannuksiin vedoten. Uusia lapsia ja nuoria houkuttelevien palvelujen saamiseksi olisi järkevää aluksi tarjota ilmaiseen käyttöön, mutta mieluiten pientä vuokraa vastaan kulujen kattamiseksi. Vuokranperiminen tilojen käytöstä riippuu myös kunnan tilanteesta. Osa urheiluseuroista kerää jäsenistöltään maksuja ja ovat myös valmiita maksamaan tiloista. Tilojen huolto, siivous ja ylläpito vaatii varoja. Kuitenkin näiltä osin vuokrat tulee pitää kohtuullisina.
Sitten tuli ensimmäinen varsinainen kysymys:: Mitä sinä ja puolueesi tekisitte sillä lähes 500 miljoonan euron ylijäämällä, joka viime vuonna syntyi odotuksista huolimatta?
Oma vastaukseni kokonaisuudessan on tässä: Aiemmin arvioidussa vaikeassa taloustilanteessa ollut Helsinki tekikin lähes 500 miljoonan euron voiton. Hyväksyttävä tosiasia on, että tulojen ja menojen arviossa epäonnistuttiin eli arvioitiin koronan vaikutukset väärin, arvioitiin että taloustilanne heikkenee koronan vuoksi merkittävästi. Mediassa arvioitiin että kulut nousevat jopa 700 miljoonaan euroon. Lopputulos olikin päinvastainen tilanne. Ei tiedetty eikä osattu arvioida.
Kaupungin ei tarvitse olla tässä mittakaavassa ylijäämäinen - ja varsinkaan siten että pienimpien ja heikoimpien palveluista säästetään. Kaupungin ja kunnan tärkeimpiä tehtäviä on tuottaa laadukkaita palveluita tulevaisuuden tekijöilllemme - lapsille ja nuorille.
No mitä nyt sitten tehdä? On luontevaa kohdentaa siihen, mistä leikattiin eli kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.
Perustelut:
Monet alueiden nuoret ovat kärsineet korona-ajan leikkausahdingosta ja se on näkynyt nuorison pahoinvoinnissa, mitä mediasta olemme saaneet lukea. Korona-ajan vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat merkittävät. Tätä puoltavat myös ammattikoulujen hälyttävät keskeytysluvut, oppilas- ja opiskelijahuollon ruuhkautuminen sekä se että kaupungin talous on paremmalla pohjalla.
Jos kuunnellaan itse toimialan päättäjiä, niin HS:n uutisen 24.3.2021 mukaan eri puolueiden edustajista koostuva kasvatus- ja koulutuslautakunta (jäsenet) ovat jo tämän yksimielisesti hyväksynyt. Mikä järkyttävintä, kaupunginhallitus ei kuitenkaan asiasta vielä ole päättänyt lukuisista vaatimuksista huolimatta.
Toimialaan omien laskujen mukaan toiminnan pyörittämiseen olisi tarvittu ainakin 20 miljoonaa euroa enemmän. Rahanpuutteesta johtuen esimerkiksi ryhmäkokoja on päätetty kasvattaa. Leikkauksiin sisältyy tuntimäärien, jako- ja kerhotuntien ja samanaikaisopetuken vähentäminen. Lisäksi kotihoitoa tukeva Helsinki-lisä poistettiin yli 1-vuotiailta.
2. kierros aiheena Rakentaminen ja ympäristö
Väitteiden aiheet:
Keskuspuiston liepeille rakentaminen. Keskuspuiston liepeille saa rakentaa mutta yhtä paljon pitää lisätä viheralueeseen kuin sieltä poistaa.
Suunnitelmat Kumpulanmäen rakentamiseksi. Kumpulanmäen kampus lisää erityisesti opiskelija- ja perheasuntojen määrää hyvien liikenneyhteyksien varrella. Luonnonsuojeluliitto toivoi että luontoarvojen takia kaavan ulkopuolelle jätetään Kustaa Vaasantien ja Pietari Kalmin kadun välinen rinne ja se kaavoitetaan lähivirkistysalueeksi.
Asuntopolitiikkaan liittyen
Asuntopolitiikka on tärkeä kaupungin rekrytointikeino. Meillä on pula elintärkeillä aloilla työskentelevistä sairaanhoitajista, varhaiskasvatuksen opettajista ja mutta myös nuoriso-ohjaajista ja rakennusalan ammattilaisista. Näitä olisi tulossa Helsinkiin muualta Suomesta, mutta asuntojen– sekä myytävien että vuokrattavien– hinnat Helsingissä ovat riistäytyneet käsistä ja tilalle on tullut jatkuva pendelöinti. Tälle pitäisi keksiä ratkaisuja.
3.kierros aiheena liikenne
Tärkeää että meillä on kohtuuhintainen ja nopea joukkoliikenneverkosto, joka mahdollistaa asumisen ja palvelujen saavutettavuuden kaikille kaupunkilaisille. Erityisesti kiinnittäisin huomiota joukkoliikenteen esteettömyyteen kaikille käyttäjille.
Kohtuuhintainen ja nopea joukkoliikenne mahdollistaa palvelujen saavutettavuuden kaikille kaupunkilaisille. Lisää esteettömyyttä kaikille!
Autottomat alueet koulujen eteen Hollannin tyyliin. Kannatan. Kyse on siitä, kuinka laaja autoton alue on. Esimerkiksi Arabian peruskoulu on laajemman alueen esteetön lähikoulu ja sinne tuodaan oppilaita, jotka käyttävät sähköisiä pyörätuoleja. Enemmänkin kiinnittäisin huomiota koulujen edustan ympäristön ja liikennesuunnitteluun. yhdistettynä hyvää katusuunnitteluun. Kunnon saattopaikat julkisten rakennusten edessä ovat tärkeitä esteettömyyden varmistamiseksi. Arabian peruskoulussa suunnitelman mukaan pääsisäänkäynti on Berliininkadulla mutta käytännössä portti pihalle on muodostunut pääsisäänkäynniksi.
Kysymys 3: Helsinki haluaa olla maailman kolmanneksi paras pyöräilykaupunki. Mitä sinun ja puolueesi mielestä tulisi tehdä, jotta saavutamme tämän?
Helsinki on tehnyt mittavia investointeja sekä palveluiden (kaupunkipyörät) että uudet väylät. Infran rakentaminen on ollut panoksellisesti ykkösprioriteetti.
Itse olen myös pohtinyt että mitä muotoilun ja kulttuurin avulla voidaan tehdä tämän päämäärän edistämiseksi. Huomioitani on ollut että 1) paljon löytyy läheltä. Olen saanut ollut tiimissä tekemässä kotikaupunkipolku-esitettä, jossa meidän Artovan alueen reittejä ja toimintoja esitellään ja 2) opastaminen on alihyödynnetty. Älykkään kaupunkiopastamisen käsikirjaa, jossa kerrotaan, miten opastuksen avulla voidaan edesauttaa kestävää liikkumista, pyöräilyä ja kävelyä kaupungissa. Mielestäni opastukseen ja liikennemerkkeihin tulisi kiinnittää huomiota, ja tehdä kokonaisvaltainen suunnitelma tähän liittyen. Lisäksi voisimme yhdessä alueilla ideoida uusia tapoja ja keinoja aiheeseen liittyen.
Tällainen paneeli tällä kertaa!
Ei kommentteja