Sneakpeek Oodiin

Hei!

Oodi on Helsingin uusi keskustakirjasto ja kohtaamispaikka. Se avautuu kaikille Suomen itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2018 ja avajaiset jatkuvat myös Suomen itsenäisyyspäivänä. Koska Suomen hallitus valitsi Oodin Suomen 100-vuotishankkeekseen, voi ajatella, että Oodi on myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotislahja itselleen.



Oodin puinen julkisivu rakenteilla

Kävimme Oodissa suunnittelutarkistuskierroksella. Puimme työmaan toimistossa valkoiset kypärät ja turvavarusteet ja lähdimme kierrokselle työmaavastaavan Essin kanssa. Mukanani oli esteettömyysasiantuntija Marjo Kivi Avaavasta, sekä kuvista ja blogista vastaava TET-harjoittelijani Anni-Sofia. Tehtävämme oli kierroksen aikana tarkistaa esteettömään opastussuunnitelmaan liittyviä yksityiskohtia, valokuvata niitä ja raportoida tarvittavista muutoksista pääarkkitehdille, muotoilijoille, graafikoille ja kirjastoväelle.



Työmaalla tarkistustiimin kanssa

Otimme yhteiskuvan Oodin julkisivun edessä, jossa kävikin kova kuhina: työmiehet (..vai pitäisikö sanoa työihmiset kun joukossa oli naisiakin..) rakensivat puujulkisivua, pyörätelineitä, vetivät sähköjä, valoivat betonia ja asensivat laattoja ja listoja. Trukit kuljettivat metallitavaraa ja kalusteiden osia. Yksi työmies puhui puhelimeen ja toinen imuroi. Myös Musiikkitalon edessä olevan Kansalaispuiston aluetta ja reittejä muovattiin. 


Näkymä pääsisäänkäynniltä. Lattiaa viimeistellään.

Mitä lähemmäksi sisäänkäyntiä pääsimme, sitä vaikuttavammalta Oodi nyt jo tuntui! Pääsisäänkäynnin lasinen julkisivu tarjosi sisälle näkymän yhdellä silmäyksellä.  Orgaaniset puupinnat ja julkisivun muodot yhtyivät sisätilan katon muotoon, pienet valospotit ja juuri asennetut aidot puumateriaalit loivat uniikin tunnelman. Tällaista en ollut missään aikaisemmin kokenut! Vaikka rakennus on vielä kesken, sen omalaatuisuus tuntui heti. 



Oodin pääaulan tuplakierreportaat

Vasemmalla näkyvät massiiviset mustat tuplakierreportaat, jotka johdattavat työpajakerrokseen (2. kerros) ja aineistoihin (3. kerros).  Niiden takana puinen katto kaartuu luolamaisesti ja sen alle sijoittuukin elokuvateatteri. Odotan että pääsen jonain päivänä tänne katsomaan suomalaisia lyhäreitä 
- tai muuta kiinnostavaa! Edessämme oikealla (ei kuvaa valitettavasti tästä) on myös teleskooppikatsomollinen sali, joka sopii myös erilaisille esityksille. 

 

2. kerroksen työmaan näkymää 

Koska ensimmäisen kerroksen opasteita ei oltu vielä asennettu, suuntasimme kierreportaita 2. kerrokseen, jonka tunnelma olikin aivan erilainen kuin sisäänkäyntikerroksen. Lattiassa ei ollut enää suojapahvejakaan! 


Risteävät puupylväiköt 2. kerroksessa

Saapuessamme kerrokseen edessämme näkyi risteäviä puupylväikköjä, jotka muistuttivat etäisesti metsää. Suuri musta tukikaari nousi lattiasta valtavana selkärankana sekä tilan keskellä oli kankaalla päällystetty massiivinen portaikko. Kun kerroksessa vaelsi eteenpäin, tuli vastaan erilaisia studio-, peli-, 3D-tulostus- ja työtiloja. Tarkistimme pohjoisen hissin luona kosketeltavan kerrosopasteen, ja se näytti ja tuntui juuri suunnitellun mukaiselta. 




2. kerroksen hissin opasteet, jossa myös braillet

Viereisesä kuvassa on kosketeltava kerrosopaste. Se tarkoittaa sitä, että toiminnot on kirjoitettu kerroksittain sekä koho- ja pistekirjoituksella. Tämän takia yhteisiä julkisia tiloja voi käyttää myös heikkonäköiset ja sokeat. 

... Ihmettelet varmaan tuota kuvassa 1. kerroksen kohdalla näkyvää epämääräistä oranssia läikkää! Salin nimi on peitetty oranssilla työmaateipillä, koska se on vielä salaisuus… (!) 

Oodin yläkerrassa sijaitsee myös Celia-aineisto, eli äänikirjat. Äänikirjat ovat saaneet suuren suosion myös muiden kuin sokeiden tai heikkonäköisten piirissä mm. perheiden ja vanhusten parissa. Aineistot eivät kuitenkaan olleet vielä vierailun aikana paikallaan, koska rakennustyöt ovat vielä kesken.

Kiipesimme kolmanteen kerrokseen henkilökunnan portaita ja saavuimme eteläisen parven alta aineistotilaan. Tutkimme esteettömän wc-tilan ja totesin, että se puuttuu kartasta. Marjo toivoi, että se lisätään karttaan ja päätimme lisätä sen symbolina. Symbolit ovat kuvakkeita, jotka ytimekkäästi kertovat toiminnon ilman, että tarvitsee kirjoittaa tekstiä sen viereen. Joskus kuitenkin tekstikin on tarpeen, että käyttäjä oppii tunnistamaan symbolin. Oodin opasteiden symbolit on suunnitellut suunnittelutoimisto Werklig. 


3. kerroksen kirjaston hyllyt, mutta ei vielä yhtään kirjoja

Ylin eli kolmas kerros on valoisa ja avara. Yllämme lainehti valkoinen katto, johon on ikäänkuin puhkottu reikiä. Niistä tulee voimakasta valoa - sekä luonnon että valaisimen valoa. Valkeat ja keveät design-kirjahyllyt odottivat vielä teoksiaan. Koko kerroksesta avautuu hulppeat näkyvät eduskuntatalolle, Musiikkitalolle, Kansallismuseolle ja Sanomatalolle. Tuntuu kuin olisimme fiksun Suomen ytimessä. Kerroksen päädyissä olevat parvet inspiroivat, ja voin kuvitella perheitä lastensa kanssa lainaamassa teoksia sekä istumassa niiden leveillä portailla.





Kierros jatkui ja löysimme uusia raportoitavia asioita. Pohdimme mm. sitä miten väärin lattiaan asennetun kohoraidan (esteettömälle wc:lle menee siis ohjaavan raita valkoisen kepin käyttäjälle) voisi siirtää ilman, että lattiapinta menisi pilalle. Lattia oli onneksi tehty moduleista, jolloin pystyimme ratkaisemaan ongelman vaihtamalla laattojen paikkoja ja asentamalla muutaman uuden puhtaan levyn. 


Oodin arkkitehtuurin on suunnitellut arkkitehtitoimisto ALA. He saivat toimeksiannon vuonna 2013 voittaessaan kilpailun, joka järjestettiin sopivan suunnittelutoimiston ja idean löytämiseksi. Lisää arkkitehtuurista löydät Oodin omilta verkkosivuilta www.oodihelsinki.fi linkki:  https://www.oodihelsinki.fi/


Sanotaan, että kansakunnan sivistyksen näkee siitä, miten se kohtelee heikoimpia jäseniään. Oodissa ainakin esteettömyyteen liittyviä asioista on pohdittu, suunniteltu ja korjattu sekä innovoitu uusia toteutustapoja arkkitehtuurin siitä kärsimättä. 


Essi, Marjo ja minä työmaavarusteet päällä.




Kosketeltavassa kartassa on vielä paljon korjattavaa.



Dnan kierteistä ketjua muistuttava pääportaikko ylhäältä päin kuvattuna.



Puiset portaat pohjoiselle aineistoparvelle.




Toivottavasti tykkäsit tästä TET-työpäiväjutustakin! 









Ei kommentteja