Enemmän mun ja meidän stadi

Heippa!

Yhteiskuvassa minä ja Antti Sarpo 15.11.2018
Oletko pohtinut, miten voisit saada omalle asuinalueellesi, tai vaikka koulusi tai työpaikkasi lähelle, jotain uutta ja hauskaa, mistä olisi monelle iloa? Tai pohdituttaako sinua, että miten voisit tehdä kaupunginosastasi sujuvamman, vihtyisämmän tai yhdenvertaisemman? Onko sinulla ideoita kaupungin alueille, mutta miten saisit muut mukaan ja rahat niiden toteutukseen?

Nyt on kolme viikkoa aikaa ladata ehdotukset OmaStadiin äänestystä varten! Kaupunki laskee idean budjetin ja eniten ääniä saaneet palkitaan toteutuksella. 

OmaStadi-verkkosivusto aukesi juuri tänään ja kun tänään kävimme sivustolla klo 19 kieppeillä, siellä oli jo 8 ideaa, mitä muut haluaisivat omilla alueillaan toteuttaa.





Itsekin haluan kehittää koko stadia - ja tietenkin myös omaa kaupunginosaa.  Osallistuin tänään Artovan OmaStadi-osallistuvan budjetoinnin peli-iltaan kirjastolla, jossa kehitettiin Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki-aluetta. Sain kutsun Facebookissa Keijo Lehikoiselta asukasyhdistys Artovasta. Tapahtuma oli kaikille avoin.

Pelaajia oli 8 henkeä ja ikähaitari noin 30-70 v. Kuvassa kanssani on stadiluotsi Antti Sarpo, joka tuli kaupunginkansliasta pelaamaan kansamme ja ohjeisti pelin alkuun.

Ideoinnin apuvälineenä käytetään OmaStadi-korttipakkaa, jonka on kehittänyt palvelumuotoiluun erikoistunut toimisto Hellon. Korttipakka sisälsi ohjeet pelaamiseen ja eri korttityyppejä idean kehittämiseksi ja pelaamistilanteiden sekä vuorovaikutuksen luomiseksi.

Ensin valittiin kirjuri, jokeri, pelinohjaaja ja kellottaja. Sitten peli eteni vaiheittain: ensin pohdittiin sopiva yhteinen teema, sitten ideoitiin teemoihin liittyen, valittiin niiden joukosta paras idea ja sitten kehitettiin yhdessä eteenpäin, niin että se voidaan myöhemmin syöttää OmaStadi-rahoitusäänestykseen mukaan.

Pelin aloitus
OmaStadi-työpajan työkaluna toimii sitä varten suunniteltu korttipakka




Korttipakassa oli myös Helsingin aluekortit, jotta voi kohdentaa idean. 

Myös koko Helsinki voi olla kohteena. 

Valitsimme keskisen alueen eli siihen kuuluvat lähimmät kaupunginosat: Kallio eli Sörnäinen, Vilhonvuori, Kalasatama, Sompasaari, Hanasaari, Siltasaari, Linjatm Torkkelinmäki, Alppiharju eli Harju, Alppila, Vallila: Hermanni, Hermanninmäki, Hermanninranta, Kyläsaari, Konepaja, Pasila eli Länsi-Pasila, Pohjois-Pasila, Itä-Pasila, Keski-Pasila ja Vanhakaupunki eli Toukola, Arabianranta, Kumpula, Käpylä, Koskela ja Vanhakaupunki. 

Jokaiselle alueelle on varattu 519 000 euroa.




Meidän tiimin teemoiksi valittiin Viihtyisä kaupunki, Sujuva kaupunki ja Yhdenvertainen kaupunki. Ideointi lähti heti lentoon, kun kortit otettiin esiin ja aika kului nopeasti. Taisimme saada kirjattua 6-8 ideaa.

Kun ideointi herpaantui, vedimme pakasta jokeri-kortin. Kortin ohjeen mukaan siinä kohdassa kilautimme kavereille hyvien vinkkien saamiseksi ideointiimme. Keskustelujen jälkeen valitsimme yhden alueemme ongelman, merellisyyden ja ranta-alueen kehittämisen, ja siihen liittyvän kehitysehdotuksen. 

Tätä päätettiin kehittää vielä hiukan eteenpäin ja se syötetään tämän peli-illan lopputulemana OmaStadi-äänestykseen mukaan. Mutta sen lisäksi kuka tahansa voi osallistua ideoilla OmaStadiin. On hyvä muistaa, että aikaa on rajatusti - vain 3 viikkoa eli ideointi kannattaa aloittaa heti! Deadline on 9.12.2018.

- - -

Tällainen teksti - toivottavasti inspiroidut ja tulet mukaan ideoimaan!




P.S. Jos haluat kokeilla ideointia korteilla, ota ihmeessä yhteyttä. Tehdään yhteinen työpaja!


1 kommentti

  1. Hei, Nyt ei enää voi jättää ehdotuksia! Ehdotuksia tuli paljon, pelkästään keskiselle alueelle lähes 200!

    Tällä hetkellä kaupungin palvelut kommentoivat ja arvioivat ehdotuksia suhteessa osallistuvan budjetoinnin reunaehtoihin. Jokainen ehdotus luetaan ja merkitään joko sellaiseksi, että se täyttää annetut reunaehdot tai ei täytä niitä. Jos ehdotus täyttää reunaehdot, se pääsee jatkoon. Jos ehdotus ei täytä reunaehtoja, annetaan sille myös perustelut verkkopalvelussa.

    Seuraavassa vaiheessa kaupunki kutsuu jatkoon päässeiden ehdotusten jättäjiä mukaan tekemään ehdotuksista varsinaisia äänestykseen meneviä suunnitelmia. Suunnitelmia tehdään yhdessä asukkaiden, kaupungin työntekijöiden, yhteisöjen ja yritysten kanssa OmaStadi.hel.fi palvelussa ja yhteisissä tapaamisissa. Lue lisää: omastadi.hel.fi . Iloa iltaan!

    VastaaPoista