Hei! Olen Nina-Ilona (lyhyesti Ilona) Törmikoski. Olen koulutukseltani muotoilujohtaja - Master of Arts in Design Leadership - Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä. Koska pääsin tiukkojen pääsykokeiden lävitse sisään Sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun maisteriohjelmaan, toimin ammatissa myös sisustuasarkkitehtina ja rakennetun ympäristön detaljien suunnittelijana. Valmistuin 1996 taantuman aikaan, ja siksi perustin opiskeluaikana 1995 oman toiminimen tuotteiden ja palveluiden myyntiin. Toimistoni sijaisti ensin Kankurinkadulla Punavuoressa Helsingissä ja siirtyi sitten Veturitallille Pasilaan vuonna 1998.
Toimin myös Aalto-yliopistossa vierailevana luennoitsijana, lopputöiden arvostelijana ja ohjaajana sekä kehitysprojektien parissa. Käytän työssäni myös kielenä englantia, ja viestin, luennoin ja bloggaan tännekin silloin tällöin myös englannin kielellä.
Pohjoisista juuristani vielä sen verran, että olen syntynyt Nukkelassa Tuiranpuiston kunnallissairaalassa Oulussa, olen 5 lapsisen perheen vanhin, olen käynyt Oulun normaalikoulun ala- ja yläasteen 1979-1987, perheeni on asunut Oulussa ala-asteaikanani Kosteperänkadulla, yläasteaikanani Alalaanilantiellä ja lukioaikana rakensimme omakotitalon Keihäänkärjentielle, ja olen valmistunut 4 ällän ylioppilaaksi 31.5.1990 Oulun Lyseon lukiosta kuvaamataitopainotteiselta linjalta. Muutin Helsinkiin syksyllä vuonna 1990 HOASin asuntoon Opastinsilta 2:seen, kun pääsin opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun aiemmin mainittuun maisteriohjelmaan sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun laitokselle. Pääsin myös Oulun yliopiston matematiikan linjalle ja arkkitehtuuriopintoihin, jossa lykkäsin opintojani toistaiseksi, jos koulutukseni Helsingissä ei oliskaan kiinnostavaa. Helsinkiin jäämiseen vaikutti myös tietenkin se, että löysin opiskeluaikana vuosikurssia ylemmältä lasteni isän, huonekalusuunnittelija Jukka Setälän, jonka kanssa muutimmekin yhteen Hakaniemeen Viherniemenkadulle ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme.
Opiskeluaikani oli aktiivista ammattiin perehtymisen, soveltamisen mutta myös vaikuttamisen aikaa. Tiesin, että fiksulla suunnittelulla muutetaan maailmaa, ja kotimaiset ja kansainväliset esimerkit yrityksistä ja niiden menestystarinoista olivat luentojemme aiheita sekä niiden perustajat ja suunnittelijat kävivät korkeakoulullamme Hämeentiellä luennoimassa menestystarinoista. Mutta valmistuin maisteriksi, kun Suomessa oli juuri tullut taantuma ja lama, eli vuonna 1996. Silloin oli turha toivo löytää harjoittelu- tai työpaikkaa muiden perustamista yrityksistä tai julkiselta sektorilta, kun pitkän linjan ammattilaisiakin oli irtisanottu ja työttömänä.
Sen takia liityin suunnittelu- ja muotoilualan järjestö Ornamo ry:hyn, ja perustin heti opiskeluaikana vuonna 1995 syyskuussa oman toiminimimuotoisen yrityksen suunnittelustudioni Ilona Törmikoski Tmi toiminimen. Työllistin opiskeluaikana itseni ja kollegani vuosikurssilta Juha-Pekka Kinnusen strategisilla suunnittelutöillä, ja tekemällä ja tuottamalla sisustustuotteita, näyttelysuunnitelmia, julkitilakalusteita, graafista suunnittelua, esitteitä, t-paitoja, julisteita ja käyntikortteja, tekstiilivalaisimia yhteistyössä Paula Junttilan kanssa sekä visuaalisia ilmeitä ja tuotantoa tapahtumille. Lopputyöni tein aiheesta Valonvoimat - Light and Identity in Helsinki, jossa tutkin valon vaikutusta kaupunkitilaan, kaupunkilaisiin ja yhteiskuntaan. Kuuluin myös Helsingin ensimmäisen valofestivaalin perustajaryhmään yhdessä Bo Isse Carstenin ja Laura Mäkelän kanssa. Valmistumiseni, huonekaluliike Skannossa julkistettujen valaisten ja Katajanokan vanhan makasiinin maisterityönäyttelymme Immaterial Design jälkeen, aloitin strategisen suunnittelutoimiston Punavuoressa Juha-Pekka Kinnusen kanssa, ja luennoin suomalaisesta huonekalumuotoilusta, toimitilojen suunnittelusta, kaupunkien valosuunnittelusta ja -kulttuurista jopa Meksikossa asti. Suunnittelutoimintoni kasvoi, kun aloin toimia verkostomaisesti usean eri pienen suunnitteluyrityksen kanssa. Lähdin myös tuottamaan ja vetämään Sisustusarkkitehdit SIO ry:n suomalaisen muotoilun vientiprojektia 1997-1998. Koska suomalaiset tuotantoyritykset eivät tilanneet meiltä suunnittelua, kontaktoin kansainvälisiä huonekaluyrityksiä Euroopassa, järjestin tapaamisia ja kirjeenvaihtoa, ja suunnittelimme ja teimme suomalaisen huonekalusuunnitteluosaamisen vientinäyttelyn Artificial Nature Milanon keskustaan side-eventiksi Milanon maailman suurimpien kansainvälisten huonekalumessujen yhteyteen. Tästä lähtien olen ollut mukana myös vuosittain kansainvälisissa osaamistamme esittelevissä produktioissa mukana.
Samana vuonna toimistoni muutti Veturitallille Pasilaan. Muuttoa edelsi se, että lähetin faksin Ratahallintokeskukseen, ja kysyin, että löytyikö sopivaa tilaa suunnittelutoimistolle. Ja löytyihän se. Pääsimme sopimukseen, ja muutin veturitallin tilaan, ja pyysin mukaan Pekka Piipon ja Minna Luoman. Yhteistoiminnan luontevasti tullessa mukaan eri projektien kautta, perustimme Pasilan Veturitallille yhteistoimiston työnimeltä Instant graafinen suunnittelija Minna Luoman, Pekka Piipon sekä J-P Mattilan kanssa. Mielenkiintoisten asiakasprojektien lähtiessä käyntiin, ja uusien asiakkaiden ja projektien virratessa - asiakkainani mm. Antidopingtoimikunta, Finlandiatalo, Mobel, Skanno Oy, Stala Oy, Stala Tube Oy, Taideteollinen korkeakoulu, Teatterikorkeakoulu ja yksityiset asuntojen sisustuksien ja kalusteiden tilaajat - erityisosaamiseni yhteisprojekteissa oli muotoilustrategian rakentaminen, visuaalisen ilmeen kehitystyö yhdessä ja erityisesti ohjeistus rakennetun ympäristön tuotteiden, valaistuksen ja detaljiikan erikoisosaamisen yhdistämisessä. Sen takia vastasinkin yleensä tilojen suunnittelusta, ohjeistuksesta, tilaviestinnästä ja visuaalisesta suunnittelusta nk. brandscapesta, jonka nimistä luentoa myös luennoin niin kotimaassa ja ulkolailla yliopistoilla, seminaareissa ja kansainvälisissä konfereissakin.
Koska sosiaalinen media ja uudet visuaalisen suunnittelun työkalut kehittyivät erityisesti Applen vetämänä, jatkokouluttauduin Taideteollisen korkeakoulun Jatkokoulutuskeskuksessa Interaction Masters-ohjelmassa vuorovaikutuksen ja pelien suunnittelun Mastersiksi vuonna 2002, ja sitä kautta tunnen myös digitaalisten ohjelmistojen suunnittelun, digitaalisen sekä median työkalut sekä prosessit. Hyödynnänkin paljon eri medioita työssäni. Toimin siis nykyään myös vaikuttajana, perinteisiä design-aloja yhdistäen, fasilitoin, vedän ja viestin, ja hyödynnän uusimpia muotoilun, muotoiluajattelun ja palvelumuotoilun metodeja. Tein lopputyöksi ohjelmasta yhteistyössä muotoilija Valtteri Baden kanssa Ornamo ry:n muotoilijatietokantaprojektiin visuaalisen hakukoneen. Valtteri Bade oli tässä vaiheessa liittynyt myös mukaan Veturitallin toimistoomme.
Veturitallilla samassa toimitilassa ja yhteistyökumppanina projektiessa ollut Pekka Piippo kysyi, että olisinko kiinnostunut tulemaan mukaan osakeyhtiöön ja laajentamaan yhteistoimintaa sekä riskiä. Vuonna 2003 perustimmekin ensimmäisen osakeyhtiön, Hahmo Design Oy:n, kahden muun nuoren osaajan kanssa. Toimistomme muutti Unioninkatu 3:seen, ja sieltä toimiston kasvettua Katajanokalle Kruunuvuorenkatu 5:seen ja hallituksen puheenjohtajan roolista siirryin toimitusjohtajaksi. Yhtä aikaa kun Suomeen syntyi muotoilupolittinen ohjelma 2005, sain myös ensimmäisen lapseni, ja asiakkaitani oli mm. Hansel, Ideapark, Karanttia perusturva, Markkinointi-instituutti, Musiikkitalo, Nokia, Rastor-instituutti, Sitra, Taideteollinen korkekoulu, Teatterikorkeakoulu, Tekes ja Tennispalatsin kulttuurikeskus. Sain toisen lapseni vuonna 2008, ja teimme Nokialle muotoiluprojektien johtamista, ja toimistossamme oli jopa 15 henkilöä yhtä aikaa töissä harjoittelijat mukaan laskettuna.
Vuonna 2010 nouseva palvelumuotoilu muutti ajattelua sekä muotoilun markkinaa, ja kestävän kehityksen teemat nousivat muotoilun konsultointialana erityisesti esille. Tätä vahvisti myös Helsingin valinta maailman muotoilupääkaupungiksi 2012, mikä oli merkittävä muotoilu- ja suunnittelualan yhteisponnistus Suomessa. Helsinki valmistui World Design Capital 2012 vuoteen yhdessä valtakunnallisten kumppaneiden, mutta myös lähialueiden sekä Lahden ja Rovaniemen kanssa, jotta tapahtumalle saatiin mahdollisimman suuri valtakunnallinen ja kansainvälinen näkyvyys. Toimin Ornamo ry:n hallituksessa tällöin, ja Suomen teollisten muotoilijoiden puheenjohtajana ja näimme että tämä oli myös ammattikunnalle merkittävä panostus, jossa jokaisen tulisi olla mukana. Suunnittelutoimistomme Hahmo Design Oy päätti osallistua vuoteen kahdella merkittävällä panostuksella: luomalla visuaalisen ilmeen ja olemaan mukana tuotantotiimissä Cities for All 2012 -kansainväliseen tapahtumaan sisältäen näyttelyn ja seminaarin Musiikkitalolla, ja vetämällä suomalaisen muotoilun ja taiteen vientiprojektiin Sustainable Design from Finland Venetsiaan arkkitehtuuribiennalen aikaan, joka toteutetiin yhteistyössä venetsialaisten muotoilijoiden ja kaupungin kanssa. Molemmat tapahtumat saivat tukea julkisesti, onnistuivat yliodotusten, saivat Suomelle toivottua kansainvälistä näkyvyyttä ja huomiota kansainvälisessä lehdistössä. Mutta muotoiluvuoden jälkimainingeissa kaatui myös Nokia, ja meille tasaisesti kassavirtaa tuonut asiakas.Toimitusjohtajana rankka paikka oli karsia suunnittelutoimiston henkilökunta ja tässä vaihessa se karsiutui 7 henkeen. Aloitin projektina konseptoimaan palvelumuotoilun Kasvunvara-oppikirjaa Outi Ugaksen kanssa Sitran rahoittamana ProAgrialle ja perustimme Hahmo Design Oy:n ja Perhosvaikutus Oy:n Kati Hienosen kanssa spinn-off konsultointiyrityksen Kausaali Oy:n, joka keskittyi vastuulllisuuskonsultointiin. Toimin yrityksen kehitysjohtajana, ja teimmekin tutkimusprojektit Finlayson Oy:lle sekä Marimekko Oy:lle. Yritys saikin lyhyessä ajassa merkittäviä projekteja ja asiakkaita, mutta aika ei ollut silloin vielä kypsaä - yritys myytiin sitten lopulta Perhosvaikutus Oy:lle.
Strategisten näkemysten erilaisuuden takia irtisanouduin Hahmo Design Oy:stä vuonna 2012 lopulla, koska erityisesti palvelumuotoilun ja kestävän kehityksen aiheet alkoivat kiinnostaa minua, ja erityisesti se, mitä muotoilun ja suunnittelun avulla voin tehdä sitä edistääkseni. Perustin Polku Consultingin tammikuussa 2013, aloitin osa-aikaisen työn Aalto-yliopistolla ja liittoiduin aika pian esteettömän rakennetun ympäristön konsultointiyrityksen Avaava Oy:n kanssa, jonka tiimissä olin kehittänyt Tekes-rahoituksella Hahmo Design Oy:n aikanajulkisten tilojen opastesarjan KohoSignin.
Olin Aalto-yliopistolla alumni- ja yrityssuhdepäällikkönä vuosina 2014-2016. Koska olin myös osa-aikaissa yliopsiton positioissa, toimin Avaavalle yritykseni kautta myös alihankintana projektisuunnittelijana ja -vetäjänä mm. opastesuunnitteluprojekteissa, joissa yhdistyy sekä tila-, tuote- ja graafinen muotoilu. Avaava Oy palkkasi minut yrityksen muotoilujohtajaksi vuonna 2019, ja olin siellä töissä vuoteen 2020 maaliskuuhun asti, jolloin iski koronavirus ja asiakkaiden projektit yksi toisensa jälkeen lykkääntyivät – tai kokonaan peruuntuivat.
Sen jälkeen olen tehnyt töitä toiminimelläni ja myös Polku Consultingissä, ja palkkasin samantien yritykseen myös työntekijöitä. Tein myös syksyllä 2020 projektitöitä sisustusarkkitehtinä Lukkaroinen Arkkitehtien Helsingin tiimissä suunnitteluyhteenliittymässä erikoisalueena opastaminen, nimeäminen tietomallintamisen Laakson sairaalan, OYSin tulevaisuuden sairaalan sekä Jorvin sairaalan projekteissa.
Olen saanut tehdä urani aikana uskomattoman paljon hienoja projekteja eri asiantuntijoiden kanssa. Pystyn vieläkin suunnittelemaan ja tekemään kehitysohjelmia, tutkimusta, taittamaan esitteen, käsittelemaan valokuvia, suunnittelemaan konsepteja, kuvaamaan videoita, piirtämään yksittäisiä tuotteita ja sisustuksia, arkkitehtuuria, huonekaluja, opasteita, valaisimia ja veistoksia, sekä kirjoittamaan blogia ja kirjoja.
Mutta näen, että vahvuuteni yhdessä tekemisessä. Kokemukseni on antanut minulle kykyä viestiä ja toimia yhdessä, perustaa uutta ja edistää kokonaisvaltaista ymmärrystä, kykyä edistää kasvua, valmentaa ja ohjeistaa sekä tukea strategista ajattelua ja päätöksentekoa. Sen takia vuonna 2017 lähdin myös mukaan vahvemmin kuntapolitiikkaan. Sanonta "Think Global, Act Local -on vieläkin vahvana mielessäni, ja suosittelen sitä kaikille. Vuonna 2024 minut valittiin kolmannen kerran SDP Helsingin Kuntavaaliehdokkaaksi Helsingissä. Sekä äitini että isäni ovat myös valittuina ja mukana ehdokkaina omalla alueellaan. Jotta suunnittelutoimistoni pääsisi uuteen lentoon ja vaikka ajat ovat hankalat, vuonna 2024 perustin Design Lead Oy Ab Ltd:n, ja julkistimme tammikuussa 2025 lehdistötiedotteen, verkkopalvelumme sekä lähetimme uutiskirjeen noin 2000 yhteydellemme. Sen jälkeen olen tehnyt muotoiluohjelmia ja -projektien hallintaa yrityksille ja yliopistoille. Myös Polku Consultingin verkkokauppa julkistettiin vuonna 2024 . Upeita kehitysprojekteja tiedossa - tule mukaan seuraaviin! Toivon, että tarinani rohkaisee myös sinua valitsemaan oman tien ja kulkea sitä unelmaa kohti, joka tuntuu sinusta tavoiteltavalta!
Ei kommentteja