Eurooppa ja EU:n tulevaisuusseminaari Paasitornissa 16.3.2024

 Hei! 

Tänään oli mielenkiintoinen ja ennakoiva EU-seminaari Paasitornissa, keskustelussa Eurooppa ja EU:n tulevaisuus tuleviin kesäkuun EU-vaaleihin liittyen. Mukana oli noin 30 kuulijaa, jopa Lappeenrannasta asti. Alustajina aiheisiin oli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen, ehdokas ja kansanedustaja Maria Guzenina, ehdokas ja FSD:n puheenjohtaja Dimitri Qvintus sekä Erkki Tuomioja. Tilaisuutta veti toiminnanjohtaja Tuomas Finne.


Euroopan unioni eli EU on
demokraattisten oikeusvaltioiden unioni. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen nosti esille huolensa siitä, että EU:n perusarvot ovat uhattuna; meillä on tekemistä, että EU pysyy yhtenäisenä ja vahvana nyt ja tulevaisuudessa. EU:n perustamisen asiakirjan 2. artiklan mukaan Unionin perustana ovat seuraavat arvot: ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen (vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina). Nämä ovat jäsenvaltioille yhteisiä arvoja yhteiskunnassa, jolle on ominaista moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo. Myös Euroopan unionin (EU) edustamasta oikeusjärjestyksestä on tullut kiinteä osa poliittista ja yhteiskunnallista todellisuuttamme, vaikka sitä monilla tavoin unionin sisällä ja ulkopuolelta pyritäänkin horjuttamaan. Huolestuttavaa on vieläkin Euroopassa oleva kaksi vuotta sitten alkanut hyökkäyssota, mitä Venäjä käy Ukrainaa vastaan. Se on Euroopan ja myös koko maailman yhteisöjä ja resursseja kuluttavaa ja vaikuttaa myös meidän yhteiskuntaamme, horjuttamalla sivistyksen peruspilareitamme. 

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen  

Suomi tarvitseee maahanmuuttoa - varsinkin pääkaupunkimme Helsinki. Meillä ei ole tarpeeksi työvoimaa täyttämään työntekijöiden tarvettamme. Ovien tulee olla avoinna. Globaalissa kilpailussa Suomi pärjää vain, jos ovet ovat avoinna myös Suomesta puuttuville osaajille. Euroopan sisäasioista vastaavan komissaari Ylva Johansson on huomauttanut, että EU:n maahanmuuttopolitiikan linjaukset sitovat myös Suomea eikä hallitus voi niitä äärioikeistolaisella politiikallaan kiertää. (Linjaukset löytyvät komission sivuilta: https://commission.europa.eu/index_fi )

Paljon nyt jo tehdään sen hyväksi, että sota saadaan loppumaan ja sodan runteleman Ukrainan jäsenyys EU:hun mahdollistuisi. Suomessa meidänkin tulee olla hereillä ja vastata hybridivaikuttamiseen tiukilla toimenpiteillä ja varautua myös kyperiskuihin rajojemme sisällä. Ollaan kaikki valppaana!



Perustuslakivaliokunnan jäsen kansanedustaja Maria Guzenina

Suomen perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustajamme Maria Guzenina muistutti, että meidän on vastustettava äärioikeistolaisen politiikan nousua joka päivä niin Suomessa kuin Euroopassa. Voimme kaikki vaikuttaa täällä paikallisesti, yhteisen alueiden ja kunnallisen päätöksenteon kautta. Meidän pitää pitää huolta että kaikkein heikompia ei täällä syrjitä. Äärioikeistolaisen politiikan nousu on nähtävissä koko Euroopan alueella ja se tie ei vie Eurooppaan kehityksen suuntaan, vaan antaa sijaa taantumukselle ja talouden kurjistumiselle.

Sivistyksen Euroopassa uudistuminen tapahtuu innovaatioiden kautta ja tähän kuuluu Suomessa olennaisena osana metsäteollisuus, ilmastopolitiikka ja teollisuuspolitiikka. 

Suomen omat resurssit ovat rajalliset ja siksi tarvitsemme kasvuinvestointirahaa myös muualta. Uudet innovaatiot ja edellä käyvä tutkimus Suomessa siivittävät meidän tulevaisuuttamme ja vientiä. Korkean teknologian Suomi on riippuvainen kansainvälisestä kaupasta ja viennistä.

Uusia investointeja tarvitaan myös itäiseenkin Suomeen. Myös itäisen rajan läheisyydessä tarvitaan uusia rakenteita, uudistumista, ilmaston muutoksen torjuntaa ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamista.



FSD:n puheenjohtaja, puoluehallituksen jäsen Dimitri Qvintus kertoi saaneensa oivalluksen Vasemmiston väistyvän puheenjohtaja Li Anderssonin huomiosta liittyen perussuomalaisten puheisiin; heidän vaikuttamisen välineiden keskiössä on negatiiviset ja aggressiviset ilmaukset, joita värittää maahanmuuttajien dehumanisointi. Jokainen ihminen on kuitenkin ihminen, jolla on tunteet ja tarve elää normaalia elämää. Yhteisen EU:n on oltava järjen ääni ja valo pimeyden keskellä. Euroopan unioni on ennen kaikkea rauhan projekti. Euroopan valtioiden oikeusvaltioperiaate on olennainen valtioiden välisen yhteistyönkin kannalta. Haasteita riittää, Europan sisällä on myös äärimmäistä köyhyyttä. Vaikka olemme saman valtameren äärellä, meillä on eri horisontit eri puolilla maailmaa.

Meidän on tärkeää innostaa ihmisiä lähtemään äänestämään EU-vaaleissa ja saada myös nuoret mukaan vaikuttamaan, minkälainen Eurooppa tulee olemaan. Meidän tulee lähteä pelottomasti äärioikeiston nousua vastaan. Rakennetaan yhdessä parempaa ja EU:n pitää olla taloudellisesti vahva.

Viimeisen puheenvuoron piti ulkoministerinä ja kauppa- ja teollisuusministerinäkin toiminut Erkki Tuomioja. Hän aloitti lainaamalla saksalaista näytelmäkirjailija Bertolt Brechtiä: ”Totisesti me elämme synkkää aikaa”. Mutta on hyvä huomata, että jos on ihmisen luomia ongelmia, ne on myös ihmisten poistettavissa. 

Erkki Tuomioja huomautti, että sopimuksia kunnioittavalla hyvälla maailmalla löytyy nyt haastajia joka puolelta.


Pohdimme, että pääministeri Orpon esiintyminen EU-parlamentissa antoi sen tunteen, että suomalainen - ja samalla pohjoismainen - hyvinvointiyhteiskunnan malli ja brändi on nyt pilattu. On tärkeää, että me pohjoismaissa jaamme vahvan oikeusvaltioperiaatteita ja ihmisoikeuksia kunnioittavan arvopohjan. Emme halua kuulua niihin valtioihin, jotka niitä rikkovat.

EU:n rajoilla tapahtuu törkeää toimintaa. Käännytyksessä tapahtuu julmuuksia; maahanmuuttavia pakolaisia työnnetään takaisin mereen, eivätkä hädässä olevat, omasta kotimaasta pakenevat, pääse turvaan. Tämä on epäinhimillisen julmaa perheille, jotka uskovat löytävänsä meiltä suojan sotaa ja terroria vastaan. Arvojamme koetellaan jatkuvalla vastakkainasettelulla ja vääristetyllä informaatiolla. Lisäksi idästä nousee maailman valloituksen mentaliteetti taisteluun naapureita vastaan, versus yhteisen maailman rakentaminen.

Puheenjohtaja Antti Lindtman on pyytänyt presidentti Niinistön mukaantuloa työmarkkinoiden tilannetta ja lakkoaaltoa ratkomaan - avaamaan keskustelua ja ratkaisemaan käynnissä olevan sisäisen vastakkainasettelumme. Tuomiojan sanoin: ”Edessä on ratkaisevat ajat.” Meillä on kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksenkin näkökulmasta vain enää muutama vuosi saavuttaa oikea suunta kehityksellemme.

Keskusteluissa puheenvuorojen jälkeen nousivat esille itäisen Euroopan rikkomukset, oikeusvaltioperiaatteen sitoutuminen jäsenvaltion rahoitukseen, avoimen vuoropuhelun merkitys valtioiden välillä, Kiinan kanssa yhteistyön onnistuminen, koulutuksen merkitys, naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen ulkopolitiikassa, EU:n laajentuminen, EU:n sisäinen kauppa, osattomuuden torjuminen, määräenemmistöpäätöksen muutoksen mahdollistaminen ja EU-tukipolitiikan väärinkäytökset. Pohdimme myös Eurooppa-ministerin Anders Adlercreutzin puheenvuorojen puuttumista.

Koko Suomi ja Europpa tarvitsee meitä, työtä, kasvua ja osaamista - vahvuuttamme tulee suojella. Meidän on tärkeää tehdä työtä yhdessä ja rehellisesti.

Kiinnostava keskustelu kaiken kaikkiaan, parempaa tulevaisuutta - ja EU-vaaleja kohti! Paljon vielä ehtii nyt keväällä tapahtua.

Ensimmäisessä valokuvassa tilaisuuden jälkeen minä Ilona Törmikoski, kollega-konsultti Nagendra Singh, toiminnanjohtaja Tuomas Finne ja Tytti Tuppurainen.

#euvaalit #eurooppa #tulevaisuus #päätöksenteko #kestäväkehitys #yhteistoiminta #oikeusvaltioperiaate #EU #eurovaalit Paasitorni

Ei kommentteja