Design thinking and design doing Väreessä

Hei,

Kuulun suomalaisten muotoilijoiden järjestöön nimeltään Ornamo ja siellä teollisten muotoilijoiden eli TKO:n ryhmään. TKO:lla on muotoiluun liittyvää vaikuttamistoimintaa ja se järjestää mm. näyttelyitä, seminaareja ja retkiä ammatillisesti kiinnostaviin paikkoihin. Puheenjohtajana toimii Sauli Pietikäinen.

Väreen rakennusosien välinen aula ja taideteos

Tällä kertaa tutustuimme Aalto-yliopiston uuteen rakennukseen Väreeseen. Se sijaitsee Otaniemen metroaseman vieressä - tai itseasiassa metroaseman sisäänkäynti sijaitsee rakennuksen sisällä!


Opiskelijoiden työtiloja



Aalto-yliopiston tunnus eli logo valomainoksena


Otaniemen kampuksen pylonit

Väreessä on yksi maamme korkeinta taiteellista koulutusta antava koulu eli taiteen ja suunnittelun korkeakoulu, jossa voi opiskella arkkitehtuuria, sisustusarkkitehtuuria, taidetta, media-alaa esim. kirja- ja pelisuunnittelua, muotoilua esim. tuote- ja vaatemuotoilua, tarinankerrontaa ja graafista suunnitteluakin.

Alunperin koulu oli nimeltään Taideteollinen korkeakoulu eli rennosti Taikki ja sijaitsi Arabianrannassa Helsingissä Arabian vanhassa tehtaassa. Tänä syksynä kaikki toiminnot muuttivat Väreeseen.

Rakennusta kutsutaan nimellä Väre, koska se oli arkkitehtikilpailun Verstas-arkkitehtien antama nimi rakennukselle. Koska olen ollut mukana tekemässä opastusta yliopiston kampusalueelle ja rakennukseen, laitan muutaman kuvan opasteista ja myös rakennusprosessista.


Väreen aula rakennusvaiheessa

Väreen infopiste ja vasemmalla puolella sijaitseva kosketeltava kartta rakennuksesta

Pieni ohjaava teksti lattiassa

Tässä porukassa olivat lähes kaikki Taikin käyneitä, mutta mukana oli mm. Lapin yliopistostakin valmistuneita muotoilijoita. Ja tietenkin meitä kiinnosti erityisesti muotoilun kandi- ja maisteriohjelman sisällöt, sen henkilöstö ja myös uudet tilat - erityisesti taloon alakerrassa sijaitsevat monipuoliset pajatilat. 

Tärkeä osa muotoilutyötä on erilaiset materaalit ja niiden ymmärtäminen, mihin ne taipuu, mitä niistä voi tehdä ja miten niistä saa toimivia ja esteettisiä rakenteita, muotoja ja yhdistelmiä.


Muotoilun laitoksen johtaja Tuuli Mattelmäki esitteli meille Department of Designin. Hän on myös muotoilun Encore-tutkimusohjelman vetäjä. Keskustelimme myös siitä mitä kandiopiskelijoille kannattaisi opettaa; itse kannatin kädentaitojen piirtämisen ja muovailun lisäksi myös co-designia eli yhdessä tekemistä, muotoilun prosessiopetusta, empaattista muotoilua ja tekoälyn tuntemusta. Lisäksi kaikki näkivät tärkeinä sen, että koska muotoilija keskustelee ja esittelee töitään erinäisissä tilanteissa, opetetaan esiintymis- ja argumentaatiotaitoja.

Lähdimme alumnitoiminnan esittelyn jälkeen kierrokselle tiloihin. Laitoinkin parhaimmat yleiskuvani jo tuohon blogin alkuun mutta tässä vielä muutamia yksityiskohtia ja kuvia itse työ- ja pajatiloista.

Koulun näyttelytila sijaitsee 2. kerroksessa

Opettajien toimisto

Opiskelijoiden työtiloja

Muovilankamateriaalia tulostavia 3D-tulostimia 

Keramiikkatulostimen kokeilu ja tulostin

Puutyöpaja

Mekatroniikkapajan välineistöä

Johtoja

Keramiikkapajasta

Opiskelijoiden ruokala

Muodin piirustussali

Muodin opiskelija tekemässä työtä

Valuhiekkaa

Kolmiulotteista neuletta

Toivottavasti pidit tästäkin postauksesta! Tähän tuli nyt enemmän kuvia kuin asiaa. Laittakaas palautettakin.



Ei kommentteja