”Hanaa!”, kehotti ehdokaskollegani!



Kampanjointiaikaa on enää ensi sunnuntaihin asti!

Ensimmäiseksi otsikon kehoituksesta minulle tuli sisustussuunnittelun näkökulmasta mieleen erilaiset Oras-kylpyhuonehanamallit, koska asiakasprojektiini niitä juuri valitsin, mutta otetaan se nyt kehoituksena tehdä pidempi postaus, jossa kuvaan tarkemmin, mitä uutta voisin tuoda kuntapolitiikkaan vaikuttajana ja erityisesti muotoilijan/muotoilun näkökulmasta.

Vaikuttamisen keinoista tuttuja on sanojen muotoilu, lauseiden muotoilu, ajatusten muotoilu, mutta niin myös vaikuttamisena voidaan nähdä taideteollisuus eli esineiden muotoilu, huonekalujen muotoilu sekä kaupunkimuotoilu - se kaikki, minkälaista jokapäiväistä ympäristöä ja palvelua jokapäiväiseen arkeen ja kaupunkiimme teemme.

Tässä 5 teesiäni muotoilusta:

1. Muotoilu on kuuntelua.

2. Muotoilu on työtä paremman ympäristön puolesta. 

3. Muotoilu on sujuvaa arkea ja parempia palveluita. 

4. Muotoilu on yhdessä tekemistä: eri alojen osaajien yhteistyötä.

5. Muotoilu on meidän yhteisen tulevaisuuden tekemistä. 

Ammattina muotoilijat, arkkitehdit ja eri alojen suunnittelijat yhteistyössä visioimme tulevaisuutta ja rakennamme polkua, miten saavuttaa parempi tulevaisuus. 

Ei vain tällä kertaa vaan aina työtä tehdessämme, motivaattorina olette te kaupunkilaiset. Kutsumme teidät yhdessä rakentamaan parempaa kaupunkia ja palveluita yhdessä. #pidetäänhuolta

Päinvastoin kuin sana muotoilu antaa olettaa, se ei katso ongelmaa vain ulkopuolelta ulkomuodosta, vaan menee ongelman sisälle, kuuntelee asianosaisia, vuorovaikuttaa, ymmärtää ongelman ytimen ja ideoi sekä organisoi yhdessä siihen järjestyksen, joka yhdessä voidaan toteuttaa.

Muotoilu on keksintöjä - ja työtä monille. Monet muotoilutuotteet varsinkin Suomessa, ovat ikonisia kansantuntemia esineitä: Aalto-maljakko, Fiskarsin sakset, Marimekon unikko-kangas tai Orthexin muovirasiat. Ne liittyvät esteettisempään ja toimivampaan arkeen. Tuotteita valmistaaksemme, olemme perustaneet tehtaita, työllistäneet ihmisiä ja perustaneet kokonaisia kaupunginosia ja luoneet hyvinvointia. Esimerkiksi tämä Arabianranta on syntynyt Toukolan kaupunginosaksi Arabian posliinitehtaan ympärille. 

Olen koulutukseltani muotoilujohtaja ja sisustusarkkitehti. Vaikka kaupunki on ulkopuolelta katsoen monelta kohdin keskeneräinen työmaa, meillä jokaisella on täällä oma kuplamme, oma pieni avaruusaluksemme, kotimme. On valinnan vapautta asua kaupungissa. Voimme valita ympärillemme ne asiat, jotka meille on tärkeitä. Helsingin kaupunginosissa on jokaisessa erityispiirteensä ja voisin asua missä päin tahansa tässä kaupungissa. Itse olen jäänyt tähän tehtaan suojaan Arabianrantaan, mutta voisin asua muuallakin tässä kaupungissa.

Omaan kotiimme voimme kerätä ne asiat, mitkä elämässämme ovat tärkeitä: olkoon ne kirjoja, rakastamiani tavaroita, ihmisiä, muistoja. Tämä oma kupla antaa meille suojan pahaa ulkomaailmaa vastaan, riehukoon siellä talvimyrsky, syksyn sade tai pandemia. Koti on tärkeä jokaiselle ja jokaisella on oikeus saada koti kohtuuhintaan.

Kaupungissa ihmiset liikkuvat, tavara liikkuu ja palvelut liikkuvat - ja yhä enemmän omalle ovellemme. Sitä, mitä emme tarvitse, voimme helposti kierrättää ja jakaa toisille. Kaupungissa kiertävät ideat, tavarat ja ihmiset ja se vuorovaikutus luo uutta. 

Koska kaupungissa emme ole yksin, voimme olla vapaasti avoimia, voimme jakaa toisille ajatuksiamme satunnaisissa kohtaamisissa ja voimme olla läsnä monenlaisissa tilaisuuksissa, jotka oman tai ympärillämme olevien yhteisöjen kannalta on tärkeää. 

Taiteilija tekee taidetta myös itselleen. Joka päivä pitää perustella itselleen ja lähellä oleville, miksi olen olemassa, mitä teen ja mitä hyötyä minusta on. Mieli pysyy virkeänä ja saavutukset eivät ole itsestään selvät. On tärkeää, että taiteilijan ja kulttuurintekijän työtä arvostetaan ja se luo sekä vahvistaa meidän yhteistä identiteettiä, kaupunkilaisuuttamme.

Suunnittelu ja arkkitehtuuri on ammattina loistava kupla. Siinä kuplassa on helppo pysyä ja se on yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeä kupla. Sen avulla kaupunki kehittyy, talot nousee, infrastruktuuri laajenee, innovaatiot syntyvät. Tässä sekoittuu ihmisten, muodon ja materiaalin ymmärrys, matematiikka ja geometria sekä ymmärrys rakenteista sekä tekemisestä. Melkoinen palapeli, jossa korostuu yhteistyön merkitys. Jokaisella alalla on oma kuplansa ja merkitys kokonaisuudessa. Rakennuksen tulee olla toimiva kone, ja kaupunki kokonaisuudessaan on toimiva ympäristö kaikille elää.

Nyt korona-aikana kone on hiukan käynyt hitaammin, meillä on ollut aikaa palata pohtimaan, että mitä, miksi ja minkä takia.

Minkä takia olemme olemassa ja mitä tuolla muualla on. Olemme onnistuneet pääsemään jopa Marsiin asti ja saanet sieltä livekuvaa ja ääntä.

Pandemia on yhdistänyt maapalloa ja saanut meidät näkemään, että vain yhdessä kaikkein hankalimmat asiatkin voitetaan. Kukaan kaupunki, valtio tai maanosa ei voi voittaa tätä taistelua yksin. Meidän on yhdessä voitettava yhteinen uhka. Olemme osa globaalia verkostoa ja siinä jokaisella on merkitys.

Kun katseet kääntyvät samaan suuntaan, se yhdessä voitetaan. Valtiot toimivat itsenäisempänä kuin ennen. Suomenkin on toimittava itsenäisemmin kuin ennen. Mutta se ei tarkoita sitä, että meidän on sulkeuduttava; päinvastoin - ajatukset, materiaalit ja tavarat kulkevat enemmän kuin ennen, vaikka ihmiset eivät kuljekaan.

Helsinki on kulttuurin pääkaupunki, materiaalivirtojen ja ihmisten risteyskohta, inhimillisen mittakaavan miljoonakaupunki, jossa on kaikkien ilo oppia, asua ja elää.

Sitä olisi hienoa päästä rakentamaan valtuustotyöhön - tai ainakin luottamustehtävän kautta.

Tällainen kirjoitus tänään tästä suunnittelupöydän ääreltä.

Muistakaa äänestää! Nro 232

#kuntavaalit2021

#SDPHelsinki